Brouwerij Slaghmuylder

Geef een beoordeling

Brouwerij Slaghmuylder is een brouwerij in het Oost-Vlaamse Ninove in België.

Graanhandelaar Emmanuel Slaghmuylder richtte in 1860 een brouwerij op in de Sint-Jorisstraat in het historische stadscentrum. Op de houten vaten stond “ES” waaruit de familietraditie ontstond dat de de zonen in de familie werden bedacht met een naam die begon met een E.

In 1884 nam zoon Ernest Slaghmuylder (1853-1921) het bedrijf over. Hij was gehuwd met Marie Van Roy (1867-1957), die de oudste zus was van burgemeester en brouwer Raymond Van Roy (1885-1951) uit Wieze; alsook de zus van Arthur Van Roy (1870-1952) een van de medestichters van Brouwerij Palm uit Steenhuffel.

Na de dood van Ernest werd in 1924-1925 een nieuwe brouwerij gebouwd langs de Denderhoutembaan, aan de stadsrand, waar ze vandaag nog is gevestigd. Deze bood voldoende ruimte voor de productie van ondergistende bieren: de pils Slag Lager werd hier gebrouwen vanaf 1926. Ernests zonen Emile, Edmond en Edouard richtten samen met hun moeder in 1932 de naamloze vennootschap Brouwerij Slaghmuylder op.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd overgeschakeld naar hoge gistingsbieren omwille van energieproblemen. Het duurde uiteindelijk tot in 1958 vooraleer men terug de pils begon te brouwen, aangevuld met de bieren Helles (export) en Tafel-Hell. De brouwerij heeft verschillende cafés in en rond Ninove in eigendom, waardoor ze zich steeds van afzet heeft kunnen verzekeren.

In de jaren zestig van de twintigste eeuw nam de vierde generatie Slaghmuylders de roerstok over: Philippe (zoon van Emile), Everard (zoon van Edouard), en Michel (zoon van Edmond), verantwoordelijk voor het brouwproces.

Pin It

Bieren van brouwerij