Brouwerij 3 Fonteinen

3 Fonteinen 9,6 op 10 (2 stemmen)

In 1883 werd de herberg annex geuzestekerij te Beersel gebouwd door Jacobus Vanderlinden. De naam 3 Fonteinen verwijst vermoedelijk naar de drie porseleinen handpompen die de bieren lambiek, faro en kriek lieten stromen.
Zoon Jan-Baptist zette de zaak van zijn ouders voort. Jan-Baptist, beter gekend als Tisjeke Potter mengde zich vanaf 1947 in de gemeentepolitiek en was tussen 1953 en 1958 burgemeester van Beersel. In juli 1953 stopte hij met de “3 Fonteinen” en zocht, bij gebrek aan een opvolger, een overnemer voor de zaak.
Gaston De Belder en zijn vrouw Raymonde Dedoncker die zich net in Beersel gevestigd hadden, besloten de zaak voort te zetten. De zaken gingen zo goed dat na 10 jaar uitbreiding noodzakelijk was en de zaak verhuisde naar de huidige locatie aan het Herman Teirlinckplein en het café werd ook restaurant. Voor het blenden van de Geuze 3 Fonteinen maakte hij gebruik van lambiek aangekocht bij Brouwerij Boon, Brouwerij Girardin en Brouwerij Lindemans.
In 1982 liet Gaston de zaak over aan zijn twee zonen Armand en Guido. In 1998 werd een 10hl-brouwerij geïnstalleerd en in 1999 werd in de “3 Fonteinen” voor het eerst zelf lambiek gebrouwen. Deze lambiek werd gemengd met de aangekochte lambiek van de andere brouwerijen. Sinds 2001 werd Beersel Blond, een bier van hoge gisting gebrouwen in De Proefbrouwerij te Hijfte in opdracht van” 3 Fonteinen”, daarna volgde ook nog een bier van lage gisting Beersel Lager. Vanaf 2002 kwam er een opsplitsing tussen het café-restaurant, voortgezet door Guido, en de brouwerij-geuzestekerij, gerund door Armand.
Door een defecte thermostaat in het pakhuis van Armand, ging in de nacht van 15 op 16 mei 2009 bijna de gehele voorraad geuze kapot. 5000 flessen waren kapot gesprongen en circa 80000 flessen geuze waren ondrinkbaar geworden. Deze flessen werden leeggegoten en de inhoud naar Distillerie de Biercé gebracht waar er Armand’s Spirit van gestookt werd. In dezelfde periode verliep het huurcontract van de brouwerijinstallatie en werd deze verkocht. Wegens deze financiële tegenvaller kon de geplande aankoop van een nieuwe brouwerij niet meteen doorgaan. Het laatste brouwsel dateert van maart 2009. Sinds het voorjaar 2012 wordt een nieuwe brouwinstallatie geplaatst die vanaf oktober 2012 actief zal zijn.

Pin It

Bieren van brouwerij