Brouwerij Abdij Notre-Dame de Saint-Remy

Geef een beoordeling

De voornaamste grondstoffen voor het brouwen van bier zijn water, gerstemout, suiker, hop en gist.

Het water, een bijzonder belangrijke grondstof, zowel kwalitatief als kwantitatief, komt direct van de bron waaruit de Tridaine ontspringt. Die bron wordt gevoed door de waterhoudende laag dicht bij de abdij. Dit natuurlijke zuivere water wordt op geen enkele wijze – chemisch noch fysisch – bewerkt.

Wat de gist betreft: die wordt zorgvuldig en waakzaam bewaard in de abdij. Met die gist wordt suiker omgezet in alcohol. Hij is in de loop van de tijd gemuteerd en daardoor enig in zijn soort en eigen aan de brouwerij, die daarmee haar eigen giststam bezit.

Daarna volgt het maken van het beslag, waarbij de grondstoffen worden gemengd met water waarna ze worden omgezet in enkelvoudige suikers. Water van 50° C wordt in koperen ketels vermengd met het gerstemeel. In de loop van dat proces wordt de temperatuur verschillende keren stapsgewijs verhoogd.

Het schroten is de eerste stap in het proces om bier te maken. De brouwgerst (mout) wordt gekneusd om het kaf kapot te stoten waardoor het zetmeel vrijkomt. Het aldus verkregen meel is klaar voor gebruik.

Na een aantal uren brouwen is ongeveer 90% van het mengsel, het wort, eindelijk geschikt als voedsel voor de gist. Dit wort wordt dan overgeheveld naar een andere ketel om geklaard te worden teneinde het kaf van de gerstekorrels te verwijderen. Dan wordt het aldus verkregen geklaarde wort, nog warm, verzameld in de kookketel.

Langzaam wordt het hele volume aan de kook gebracht. Op dat moment wordt de hop eraan toegevoegd. Dat maakt het bier aromatisch en geeft het zijn bittere smaak. Tenslotte wordt er suiker toegevoegd tijdens het koken om de densiteit te verhogen. Die laatste bepaalt het alcoholpercentage.

Vervolgens wordt het wort gecentrifugeerd en gist het gedurende een week; de gisten zetten nu de aminozuren van de mout en de stoffen uit de hop om in aroma’s.

Het product van al die processen kan eindelijk bier genoemd worden. Het blijft dan nog ettelijke dagen in grote ketels in afwachting van het bottelen. Het bottelen vindt plaats in een ultramoderne ruimte waar de allernieuwste technologiën gebruikt kunnen worden. Een technologie die zorgt voor doeltreffendheid, maar ook en vooral voor de kwaliteit en de traceerbaarheid van het product.

Aan het eind van de productie worden de kratten bij een constante kamertemperatuur bewaard om zeker te weten dat het bier goed vergist (schuimkraag!) en om het verder te laten rijpen.

Pin It

Bieren van brouwerij